Wat mag je verwachten op de financiële markten de komende periode?

Tijdens de NN Invest Day (juni 2023) keken zes specialisten van fondsenhuizen in hun glazen bol en gaven ze hun vooruitblik op de financiële markten. Wat mogen beleggers verwachten? Komt er een recessie in de VS en Europa en welke impact zal die hebben op de beurzen? En in welke activa investeer je best de komende periode? Ontdek hier hoe zij tegen de toekomst op de beurzen aankijken.

NN Invest day Kapitale vragen Question Capitales
In dit artikel

     

    Jan De Bondt, Executive in Residence aan Vlerick Business School, verzamelde zes specialisten rond de tafel voor een debat over de toekomstperspectieven van de financiële markten. Zijn gesprekspartners waren:

    • Julie Dickson, Investment Director bij Capital Group
    • Marc-Antoine Collard, Chief Economist Rothschild & Co Asset Management Europe
    • Guy Wagner, Fund Manager Global Flexible Sustainable bij Funds for Good
    • Youssef Bougroum, Investment specialist bij M&G Investments
    • Steven Bell, Managing Director bij Columbia Threadneedle Investments
    • Axelle Pinon, Memeber of the Investment Committe bij Carmignac

     

    Inflatie en renteniveaus

    De centrale banken kondigen aan dat er nog renteverhogingen zullen volgen, maar de financiële markten verrekenen alvast renteverlagingen in hun koersen. Hoe kijken jullie daartegenaan?

    Marc-Antoine Collard: De inflatie is hardnekkig. De arbeidsmarkt is strikt en werkloosheid erg laag, zeker in de VS. De werkloosheidscijfers zullen omhoog moeten om de inflatie echt te verlagen. De Fed zal dus een vertraging op de markt moeten genereren. Ik verwacht niettemin toch een renteverlaging, maar wellicht niet in 2023. Wel denk ik dat de Fed bij zo’n verlaging verder zal gaan dan vandaag al ingeprijsd is. Bij een recessie ga je immers niet elk kwartaal de rente met 25 basispunten verlagen, maar ga je sneller.

    Axelle Pinon: Het is best mogelijk dat de Fed in 2024 sneller renteverlagingen zal doorvoeren dan voorzien. We houden bij Carmignac rekening met een mogelijke recessie in 2024 en in de VS staan er dat jaar verkiezingen op de agenda. Dit kan zeker de druk verhogen om sterker in te grijpen.

    Julie Dickson: We focussen inderdaad al een hele tijd op de vraag of er een recessie komt. Maar eigenlijk zijn de meeste mensen ervan overtuigd dat dat het geval is. De belangrijkste vraag is echter wat er daarna gebeurt. Het potentieel voor een sterke heropleving is volgens mij zeker aanwezig.

    Youssef Bougroum: Uit het taalgebruik van de Fed leid ik af dat er op korte termijn mogelijk een pauze in de renteverhogingen komt, maar dat de kans groot is dat er naar het einde van het jaar opnieuw renteverhogingen zullen volgen. Bovendien moeten we ons afvragen wat het nieuwe normaal zal worden: lange termijnrentes van 2%? 3%? Veel volatielere rentes?

    Guy Wagner: Op korte termijn heeft de Fed geen redenen om de rente te verlagen. Komt er een stevige recessie, dan zal dat wel gebeuren. Maar het blijft moeilijk om de toekomst te voorspellen op dit moment.

    Steven Bell: Doordat de Fed in maart 2022 nog altijd obligaties kocht, hebben ze nadien agressief moeten ingrijpen om rentes te verhogen. We moeten erkennen dat ook de Fed nog uitzoekt hoe de economie precies zal evolueren. Mijn gok is dat rentes verder verhoogd zullen worden, maar dat er volgend jaar ook agressieve renteverlagingen zullen komen.

    Axelle Pinon: We praten al de hele tijd over de VS, maar de problematiek is in Europa identiek dezelfde. Wel heeft de Europese Centrale Bank gewoon langer gewacht dan de Fed. Ik verwacht dan ook nog minstens twee of drie renteverhogingen in Europa.

     

    Recessievrees

    In Duitsland is de recessie wel al een feit …

    Steven Bell: Klopt, maar een recessie met historisch lage werkloosheidscijfers … dat is bijzonder. Meestal gaat een recessie gepaard met hoge of stijgende werkloosheidscijfers. Bovendien is er toch een wezenlijk verschil tussen de VS en Europa. Na Covid is de Amerikaanse consumptie erg hoog gebleven: Amerikanen spendeerden hun Covid-buffers. In Europa daarentegen gingen mensen meer aan het sparen, omdat ze schrik hadden voor torenhoge energiefacturen. We hebben vandaag alvast veel meer vertrouwen in onze energievoorziening, zodat ik meer consumptie verwacht in Europa, en dus ook meer renteverhogingen. Ik denk dat de Amerikaanse rente eind 2023 of in 2024 zelfs lager kan liggen dan de Europese, wat nog nooit gebeurd is sinds het ontstaan van de ECB.

    Julie Dickson: Er is inderdaad in Europa, en zeker in het Verenigd Koninkrijk, nog veel meer werk aan de winkel om de inflatie te verlagen.

    Marc-Antoine Collard: Wanneer we het woord recessie in de mond nemen, denken veel mensen spontaan terug aan 2007, maar dat was uniek in de geschiedenis. Ik denk eerder aan een recessie zoals in 1990 in de VS, die niet al te hevig en te lang duurt.

     

    Historisch 2022

    Het voorbije jaar was pijnlijk voor veel beleggers, zowel inzake obligaties en aandelen. Was het een once in a lifetime-gebeurtenis dat beide activa zo zwaar getroffen werden?

    Julie Dickson: Het is alleszins geen evidente periode voor vermogensbeheerders. Maar hoewel de risicoappetijt van veel beleggers gedaald is, is het nog steeds perfect mogelijk om een evenwichtige portefeuille samen te stellen.

    Axelle Pinon: We zagen dat safe havens, zoals Amerikaanse schatkistcertificaten, hun status als veilige belegging verloren. Gelukkig is dat intussen hersteld, wat veel beleggers gerustgesteld heeft. Ik verwacht het komende jaar evenwel nog veel volatiliteit, wat het belang van actief beheer nog meer beklemtoont. 

    Marc-Antoine Collard: De voorbije tien jaar was TINA het motto. There Is No Alternative voor aandelen. Dat is vandaag niet langer het geval. We staan zeker voor een periode met meer volatiliteit.

    Guy Wagner: Voor mij blijven aandelen toch interessanter dan obligaties, omdat ze meer potentieel bieden.

    Youssef Bougroum: Wanneer rentes hoger liggen, moeten de waarderingen van aandelen herbekeken worden. Dat is logisch.

    Steven Bell: Gedurende tientallen jaren lag het zwaartepunt bij werkgevers, door outsourcing, de opkomst van China en een lagere mate van syndicalisering. Intussen hebben werknemers terug meer macht gekregen. De vraag is nu of artificial intelligence ervoor zal zorgen dat bedrijven werknemers kunnen vervangen door AI-tools, want zoiets zou de inflatie verder doen dalen.

    Julie Dickson: Gedurende jaren waren groeiaandelen dominant en dreven ze de financiële markten vooruit. Dat veranderde in 2022, maar dit jaar zien we dat fenomeen terug. Al zijn de markten vandaag een stuk gebalanceerder dan voordien.

     

    Waarin beleggen?

    Waarin zou je zelf investeren gedurende de komende zes tot achttien maanden?

    Julie Dickson: Een gemengd fonds lijkt me ideaal als startpunt. Het biedt potentieel, maar zorgt ook voor een bepaalde mate van bescherming.

    Youssef Bougroum: Het verschil wordt volgens mij in de nabije toekomst vooral gemaakt door de tactische ingrepen van fondsbeheerders. In het verleden volstond het om te letten op een sterke strategische assetallocatie, maar die tijd is voorbij. Een tactische assetkeuze wordt veel belangrijker nu.

    Marc-Antoine Collard: Ik denk vooral aan Investment Grade Fixed Income en aan ESG-assets.

    Guy Wagner: Ik zie weinig waarde in obligaties, en kijk vooral naar aandelen. Japanse aandelen bieden volgens mij heel wat potentieel. Het ligt misschien buiten de comfortzone van veel beleggers, maar er zijn daar zeker mogelijkheden.

    Axelle Pinon: Gemengde fondsen vind ik ook interessant. Voorts kijk ik naar assets die een recessie al ingeprijsd hebben. Zo biedt Credits volgens mij veel potentieel, zowel in Investment Grade en High Yield, Daarnaast ga ik akkoord met de stelling dat een performant actief beheer nog belangrijker wordt. Bij assets waar de recessie nog niet ingeprijsd is, kijk ik naar gedecorreleerde aandelen, bijvoorbeeld uit Japan of de opkomende markten. Ook Chinese bedrijven kunnen interessant zijn, net zoals ondernemingen in Mexico, Zuid-Korea en India.

    Steven Bell: Ik ga ook akkoord met Japan. Op korte termijn denk ik verder aan overheidsobligaties. Ten slotte kijken we onder andere ook naar Amerikaanse small caps.

     

    De conclusie is alvast dat de beurzen de komende maanden zeker nog de nodige volatiliteit zullen kennen. Maar investeren op lange termijn blijft een goed leidmotief om tot financiële gemoedsrust te komen. En opportuniteiten om te beleggen zijn er zeker.

     

    Ontdek hier de beleggingsoplossingen van NN.

     

    Deel dit artikel