Intellectuele veerkracht: permanente bijscholing is een must

Onze levensverwachting neemt alsmaar toe. Om je op een langer leven voor te bereiden, schiet je best vandaag al in actie. Je hebt immers heel wat veerkracht nodig om een langer leven optimaal in te vullen. Niet enkel financiële, maar ook sociale, mentale en intellectuele veerkracht zijn noodzakelijk. In dit artikel gaan we dieper in op dat laatste fenomeen. Hoe slaag je erin om je levenslang te blijven ontwikkelen? Ben je met andere woorden klaar voor levenslang leren? En: hoe slaag jij er in om je intellectueel weerbaar te maken? Eenvoudiger gezegd: hoe kan je je lerend vermogen permanent aanspreken en je wapenen voor een lang en gelukkig leven?

intellectuele_veerkracht.jpg
In dit artikel

    Langer Leven Onderzoek

    Studies in het kader van Langer leven tonen aan dat wie vandaag over de juiste troeven beschikt en in zijn of haar toekomst blijft investeren, positief staat tegenover een langer leven. Hoe pas je dit toe op het vlak van intellectuele veerkracht?

    Niet louter financieel …

    Vaak wordt een langer leven in de eerste plaats geassocieerd met een financiële invalshoek: zal je over voldoende financiële middelen, - ‘geld’ dus - beschikken om dat langere leven te financieren? Je wilt je spaargeld toch niet ‘uitleven’? Ook al is financiële veerkracht essentieel, toch valt ze niet los te denken van je leervermogen of intellectuele veerkracht. Hoe zorg je ervoor dat je jezelf blijft ontwikkelen door te blijven leren. Enkel op die manier kan je de snelle kenniseconomie op tijd bijbenen en je loopbaan succesvol blijven uitbouwen ? Want je loopbaan bepaalt uiteraard in grote mate je inkomsten …

    Bijleren, bijleren, bijleren

    Kennis en vaardigheden staan dan ook centraal in het concept van intellectuele veerkracht. Heb je een baan die in het verlengde van je studies ligt of ben je een andere richting ingeslagen? Hoe dan ook wordt van jou verwacht dat je gedurende je volledige loopbaan je kennis verder zult bijspijkeren. Enkel als je je systematisch en permanent bijschoolt, blijf je immers relevant op de arbeidsmarkt. Want jobs en vooral taken zullen de komende jaren snel veranderen of zelfs verdwijnen.

    In een wereld vol techniek en technologie, betekent jezelf continu verder ontwikkelen dan ook dè slimme manier om mee te groeien met de snel veranderende eisen van je job. Of... om promotie te maken. Het kan je ook kansen opleveren bij andere bedrijven. Je bouwt immers voor jezelf een sterke reputatie op. Je bent iemand die de nodige kennis bezit over een bepaald domein door die kennis constant bij te schaven. Deel die kennis als het enigszins kan ook met anderen. Zowel binnen het bedrijf (met je collega’s) als erbuiten. Verzorg je netwerken. Neem deel aan werkgroepen, ga naar congressen of evenementen. Sommigen schrijven zelfs eigen blogartikels, of geven relevante commentaren op sociale media. Of nog: volgen cursussen op online fora. ... Zo profileer je jezelf nog beter als iemand die graag praat over zijn vak en toegankelijk is om kennis en ervaringen op te doen en te delen.

    Jouw reputatie

    Noem het imago of reputatie. Het wordt steeds belangrijker dat anderen je kennen en appreciëren voor wat je kunt.Waarom is je persoonlijke reputatie zo belangrijk? Laat ons de vergelijking maken met de reputatie van een bedrijf. Een onderneming die kan terugvallen op een ijzersterke reputatie, wordt door klanten niet in vraag gesteld. Potentiële klanten kopen bij het bedrijf omdat ze bijna 100% zeker zijn dat ze kwaliteit zullen krijgen. Hetzelfde geldt voor je persoonlijke reputatie. En reputatie is een ‘levend’ gegeven. Het gaat over de erkenning die je krijgt om je expertise en vaardigheden permanent ‘up-to-date’ te houden. Een sterke reputatie stelt je in staat om netwerken te bouwen en mensen samen te brengen. Het is een verrijking voor je leven.

    Aandacht voor ‘zachte vaardigheden’

    Vergeet bij dit alles je soft skills of zgn. ‘zachte vaardigheden’ niet . Die worden immers steeds belangrijker. Uiteraard is vakkennis en technische kennis belangrijk maar ook sociale vaardigheden, zoals onderhandelen, emotionele intelligentie en people management zullen in de toekomst belangrijker en belangrijker worden. Soms zegt men wel eens dat de prioritaire vaardigheid van de toekomst ‘empathie’ is. Leef je in de wereld van anderen in en bekijk alles met een open vizier. Het heeft ongetwijfeld een positieve impact op je mentale veerkracht

    Nieuwe wegen

    Jezelf steeds motiveren om bij te leren, creëert mogelijk ook opportuniteiten waaraan je aanvankelijk niet dacht. Denk aan een carrièreswitch, waarbij je een heel andere richting inslaat. De tijd dat mensen hun hele loopbaan bij dezelfde werkgever of zelfs in dezelfde sector actief waren, ligt al een tijdje achter ons. Veel mensen hebben meerdere werkgevers doorheen hun loopbaan, in erg diverse sectoren, of combineren verschillende statuten (werknemer, ambtenaar en zelfstandige). Als je open staat voor nieuwe kennis, opent dit voor jou nieuwe perspectieven. Je bouwt intellectuele veerkracht op, die je tal van mogelijkheden biedt en in staat stelt om een negatieve gebeurtenis een positieve wending te geven.

    Permanente bijscholing en vorming vergt inderdaad heel wat tijd, motivatie en financiële middelen. Maar zie het vooral als slimme investering die zichzelf op termijn ruimschoots terug zal betalen!

     

    Ben jij vandaag al klaar om morgen langer te leven? Doe de test.

    Deel dit artikel